Važnost senzorne igre za razvoj mozga dece

VAŽNOST SENZORNE IGRE ZA RAZVOJ MOZGA DECE

  • Napisao/la Sonja Branković
  • 12.02.2022.

Što se tiče senzorne igre, ona je ključna za razvoj mozga kod dece od rođenja do ranog detinjstva. Senzorna igra je aktivnost koja stimuliše sva čula deteta - vid, sluh, dodir, miris, ukus, kao i osećaj ravnoteže i kretanje, a omogućavanje deci da istražuju svet oko sebe kroz senzornu igru je od izuzetne važnosti za njihov razvoj.

Šta je senzorna igra?

Senzorna igra nije samo dodir, već mnogo više od toga, a ne postoji ograničenje za ovu vrstu igre.

To je svaka aktivnost koja stimuliše čula malog deteta - vid, sluh, dodir, miris, ukus kao i osećaj ravnoteže i kretanje. Za ovu igru ne postoje ograničenja i najbolje je da se deca igraju napolju gde mogu da angažuju sva svoja čula.

post-thumb post-thumb

Benefiti senzorne igre

Benefiti senzorne igre su mnogobrojni - senzorne aktivnosti osim što zabavne ohrabruju decu da istražuju. Da bi dete istraživalo ono mora da posmatra, eksperimentiše i donosi zaključke. Još jedan bitan benefit je taj što dete kroz senzornu igru trenira svoj mozak da filtrira informacije i da se koncentriše na ono što radi ( npr. dete ne može da se igra sa drugom decom jer je prevelika buka i gužva oko njega, kroz senzornu igru dete uči da blokira tu buku i da se koncentriše na igru).

Kroz senzornu igru deca takođe razvijaju govor i kognitivne funkcije, fine motoričke veštine i sposobnost rešavanja problema. Zato se senzorna igra preporučuje ne samo deci sa kašnjenjem u razvoju već svim mališanima.

Senzorna igra je jednostavna, a nudi mnoge benefite za razvoj dece. Osim što je zabavna, senzorna igra je od suštinske važnosti za razvoj mozga kod dece i treba da bude deo svakodnevnog života.

NAJNOVIJE
2024 STEM discovery campaign
  • Napisao/la Sonja Branković
  • 14.02.2024.
2024 STEM discovery campaign
Promocija knjige 50 svemirskih aktivnosti u Planetarijumu
  • Napisao/la Sonja Branković
  • 18.11.2022.
Promocija knjige 50 svemirskih aktivnosti u Planetarijumu
50 svemirskih aktivnosti
  • Napisao/la Sonja Branković
  • 26.10.2022.
50 svemirskih aktivnosti